BröllopsGuiden
TEXT ERIKA EVENLIND

3 olika bröllop
- budget, natur och bikini

Drömmer du om en bröllopsfest som folk kommer att tala om i åratal efteråt? Med dignande buffé och flödande champagne… eller kanske en vigselceremoni i ett skogsbryn med en schaman och gäster som skänker dig och din partner goda energier istället för presenter.. eller...
Champagnebröllop på Pommac-budget
För några år sedan var jag inbjuden till ett bröllop som verkligen var storslaget i ordets rätta bemärkelse (…och ha då i minne att jag levt som lyxhustru i det förlovade dollarmiljardärlandet i väst och följaktligen bevistat ett antal verkligen storslagna fester!); många gäster, fantastisk buffé, champagne, champagne, champagne och dans på slott... Döm om min förvåning då värdinnan lite indiskret avslöjade att kuvertpriset var lägre än vid en normal julmiddag!

Hur bar sig då detta brudpar åt? Jo, först och främst så handlar det ju om planering och mycket god framförhållning. Sedan tillkommer det här med att lite osvenskt våga be om tjänster (kanske i löfte mot framtida gentjänster eller istället för bröllopspresent). Och så förstås en stor egen arbetsinsats.

Inbjudningarna var exempelvis vackert handskrivna till alla de gäster som inte hade e-postadress. Vi som begagnar oss av elektronisk post fick samma vackra inbjudan med e-post och med uppmaningen; "Skriv ut och spara!".

Den sagolika brudklänningen var antik, inköpt för en spottstyver och sedan "upphottad" av brudens designer-väninna.Brudgummens frack likaså.

Champagnen - som först serverades blandad med persikojuice (från billigt storköp) som välkomstdrink och sedan som måltidsdryck, var rysk och kostade nästan ingenting.

Buffén - bestående nästan uteslutande av vegetariska rätter,(de grönsaks - och svampanrättningar med underbara exotiska kryddor som serverade med massor av varma och kalla såser är betydligt budgetvänligare än laxcanapé till förrätt och köttbit till varmrätt) var riklig, himmelskt vackert upplagd och lagad i brudgummens styvmammas kök.

Middagen och festen hölls på ett slott som låg en timmes bussfärd ( i lånad buss från brudens brors jobb som väl inte hade världens bästa komfort-men med klassisk musik i högtalarna och champagne i glasen var färden ändå njutningsbar) från kyrkan.

Slottet nyttjades för utbildningsverksamhet och stod ofta tomt på helgerna så arrendatorn var mer än villig att pruta på priset.

På slottet spelade en stråkkvartett - fyra ungdomar från ett lokalt musikgymnasium som mot chansen att få visa sitt kunnande för den stora andelen av gästerna som arbetade i nöjesbranschen, gärna vek några timmar en lördag för.

Balsalen- som normalt användes som konferensrum, och likaså den sextiotalsrenoverade matsalen, hade dekorerats till vad man kunde ana var sin ursprungliga prakt av brudens svägerska, som till vardags dekorerar skyltfönster på H&M.

Då det var dags att gå hem fick vi gäster ett kuvert med tackkort av de lyckliga tu. Brudparet hade alltså helt sonika tagit bröllopsfotona tre veckor innan vigseln hemma hos en kompis som var en duktig hobbyfotograf med tillgång till fotolabb... (och där sparade de än en gång på portokostnaderna). Det var en mycket uppskattad gest!
Naturbröllop
En bröllopsfest av ett helt annat slag fick jag äran att vara med på för ett par år sedan. Där samlades gästerna under ledning av värden och värdinnan hemma hos brudparet (som inte var hemma) och sedan traskade vi i de "bekväma kläder"som inbjudan uppmanat oss att bära, ett par kilometer genom skogen och upp på ett berg. Där möttes vi av åsynen av en schaman som bad gästerna ställa sig i en ring runt brudparet (som för övrigt hade hunnit med en förmiddagsvigsel i Rådhuset samma dag fick vi veta sedan) och nämna en positiv egenskap om sig själv i tur och ordning. Detta för att skapa god energi kring brudparet.
På väg ner från berget så skulle vi sedan ta med oss något från naturen som vi tyckte symboliserade bruden och / eller brudgummen och så lägga det i en stor jutesäck som stod utanför festlokalen. Det skulle bringa harmoni och förståelse i äktenskapet.
Att få se brudgummens mor - adelsdamen från Skåne, i sin Chaneldräkt och tämligen leriga pumps, hand i hand med en punkare, förklara sin främsta positiva egenskap vara "flexibilitet" är en syn jag aldrig glömmer!
Bikinibröllop
..men det bröllop som jag minns med mest värme (i dubbel bemärkelse!..) är nog ändå det som utspelade sig i vattenbrynet på en exklusiv, amerikansk badort med bruden i full regalia bestående av stickad vit bikini som inte direkt gjorde något för att dölja hennes… hmm… låt oss kalla det för synnerligen kirurgiskt påbättrade attribut, brudgummen i solglasögon och shorts och en handfull gäster i diverse bad - och strandkläder.
Festen hölls så på ett närliggande hotell där brudparet hade hyrt hela poolområdet och vi åt skaldjursbuffé och drack paraplydrinkar och dansade till brudgummens senaste skiva.
Brudparet hade bokstavligen bara ögon för varandra och lämnade ideligen festen för att uppsöka sin svit. Ett grovt socialt faux-pas på alla plan, javisst, men det var kärlek (och de är fortfarande efter många år lyckligt gifta), sådan kärlek som uppfyller hela omgivningen och får alla gäster att känna att de bevittnar något unikt och alldeles… alldeles underbart.....och det är väl precis vad en bröllopsfest ska handla om, mina vänner, hur de yttre faktorerna på festen än må se ut.

Kommentarer

MER BRÖLLOPSSERVICE:

» Alla företag » Bli medlem