BröllopsGuiden
TEXT ERIKA EVENLIND

Las Vegas bröllop

- inte bara Elviskopior och plastblommor

Drömmer du och din tilltänkte om att smita iväg och gifta er, bokstavligen hastigt och lustigt, i Las Vegas? Ja, varför tvekar ni?! Just do it! Det tycker i alla fall undertecknad som hade förmånen om att dels få gifta sig där själv och dessutom få vara med om det bröllop som jag nu tänker berätta för er om; Welcome to a wedding - Vegas style!
Vi börjar i rätt ände, det vill säga från början. Min goda väninna popsångerskan och hennes blivande make modellen ville gifta sig. Hon hade aaaldrig tänkt stå brud utan såg ett bröllop som slöseri med tid och pengar. Sambo skulle det var för hennes del. Så träffade hon Mannen med stort m. Och nu ville hon bära hans efternamn till varje pris. Han gick ner på knä och friade till henne under en mellanlandning hemma i Stockholm på väg mellan två modelluppdrag ute i världen. Hon grät av lycka och ringde mig och sa, med en viss desperation i rösten;
- Vad gör jag nu?! Jag vill ju gifta mig med honom. Men jag vill fortfarande inte ha något bröllop! Inte ens en lunchvigsel i Rådhuset! Jag, som då var nygift efter en välplanerad tripp till Las Vegas, hade naturligtvis svaret på tungan:
- Las Vegas, honey, Las Vegas!
Det tilltalade både väninnan och hennes blivande make. Nu var allt som behövdes lite planering och eftersom det inte är min väninnas starka sida så föll detta på min lott.

Pappersarrangemang

Så jag började med att skicka det blivande brudparet till Skattemyndigheten för att ordna med hindersprövningen och få ett intyg på detta att ta med till staten Nevada. Vigselförättaren skriver sedan under detta och så skickar man intyget till Skattemyndigheten när man kommer hem och så godkänns sedermera äktenskapet i Sverige också. Faktiskt en mycket enkel process.

Så bestämdes ett datum och jag ringde och bokade flygbiljetter och hotellrum. Las Vegas har ett enormt utbud av hotell och det är billigt att bo bra så satsa på ett lyxhotell. Det kostar ungefär lika mycket att bo i ett deluxe dubbelrum eller en juniorsvit i tre dagar där som bröllopssviten kostar för en natt i en svensk storstad. Sök på Internet och ring eller maila och boka själva!
Charter är för fegisar i sådana här lägen, dessutom blir det definitivt inte billigare!

Första dagen

Så inhandlades bröllopsutstyrsel och sedan bar det iväg, med mig i släptåg som femte hjul och vittne. (Vittne kan naturligtvis även lånas på plats!) Självklart bar vi brudklänningen och fracken i handbagaget - det finns inget utrymme för försvunna väskor när det handlar om bröllop.

På plats i Las Vegas, Nevada så begav vi oss raka vägen till kvällsöppna Clark County Office för att ordna en marriage license. (Den tar man sedan med sig till vigseln.) Efter en repa i hotellkasinot på kitschigt lyxiga hotellet Caesar´s Palace på huvudgatan the Strip så sov vi gott i våra respektive rum och efter en roomservice frukost så begav vi oss ut för att hitta rätt vigselkapell. En omfattande uppgift eftersom det finns hundratals. Varje hotell med självaktning har ett eget dessutom. Men valet föll på kända Little White Wedding Chapel där till exempel Frank Sinatra, Joan Collins, Michael Jordan, Bruce Willis och Demi Moore samt undertecknad har gift sig. Frågan var nu om mina vänner skulle gifta sig i själva kapellet eller sittandes i limousinen (som kapellet tillhandahåller gratis till sina kunder)vid drive-in-luckan? Valet föll på kapellet.

Så bokades lämplig tidpunkt och vi gav oss åter iväg på jakt. Nu efter vigselringar - i stadens många pantbanker. I tredje butiken fick mina vänner napp och vi kunde åka till hotellet för att ta en drink och pusta ut och ordna med blommor hos hotellfloristen.

Vigsel i Las Vegas

Dagen D kom så och vi hämtades vid hotellentrén i vit lång limo. Väl framme i kapellet så betalades vigseln (samt eventuella tillval såsom exempelvis videoupptagning och bröllopsfotografering) i förskott och sedan var det dags.

Det kändes en aning märkligt att vara den enda närvarande förutom den kvinnliga vigselförättaren men stämningen infann sig ändå och jag hulkade tyst i mina pappersnäsdukar medan bandspelaren(!) spelade Mendhelsons. Även om man inte är en klippa på engelska så fixar man utan problem att svara rätt och på rätt ställen i vigselceremonin. Efter en knapp kvart så var det hela klart och så togs det bröllopsfoton i och utanför kapellet. Se till att ta med en egen, bra kamera också och be någon knäppa en rulle privata bröllopsbilder! Bröllopskorten tar oftast månader på sig att komma till Sverige.(Däremot slapp mina vänner fastna på fotorullar och videofilmer hos en busslast överlyckliga japaner som råkade stanna till utanför kapellet efter undertecknads bröllop..)

Nu åkte mina nygifta vänner till den förbeställda roomservice middagen på hotellet - som de enligt uppgift intog sittande i jacuzzin i sovrummet. Jag roade mig med att lämna in deras privata fotorulle på entimmesframkallning och satt i pianobaren och drack champagne med "jumping blueberries" (helt enkelt frysta blåbär som hoppar upp och ner i bubblorna) medan jag väntade.

Sista dagen i spelstaden åkte vi till Federal Express kontoret och skickade bröllopsbilder till brudparets närmaste - som inte hade fått veta någonting i förväg. Bilderna dök upp hemma hos mottagarna med bud två dygn senare. Som avslutning kan jag berätta att mina vänner ställde till en fantastisk bröllopsfest en vecka efter hemkomsten. Där visades videon från vigseln och de nygifta bar sina bröllopskläder. ...och orkar man bara med de eventuella förebrående blickar som mamma kan ge en då man kommer hem och har snuvat henne på vigseln så är en vigsel i Vegas ett underbart bröllopsalternativ.

LÄNKTIPS:
- Arrangörer till vigsel utomlands
- Little Wedding Chapel Of The Flowers
- Graceland Wedding Chapel
- A Special Memory Wedding Chapel Las Vegas
- Little White Wedding Chapel

Kommentarer (1)

Trevlig artikel
Vilken underbart trevlig artikel! Den beskriver ett bröllop i Las Vegas kryddat med mycket humor.
Jonas 2013-01-30        Anmäl

MER BRÖLLOPSSERVICE:

» Alla företag » Bli medlem