BröllopsGuiden
TEXT KINA ANDERSSON
Bröllop i New York
Central Park i New York är perfekt för en vigsel (infällda bilden visar lusthuset i Cherry Hill).

Bröllop i New York

Ett bröllop i en grönskande Central Park med Manhattan Skyline som bakgrund. Solen skiner efter flera dagars regn. Trettiofem gäster från Sverige, Mallorca, England och USA bevittnar Annikas och Liams bröllop. Så enkelt och fint.
Båda två ville gärna gifta sig – men det fick inte bli för stort och påkostat. Den första frågan att ta ställning blev förstås var de skulle gifta sig. I England där Liam hade sin familj eller Sverige där Annika hade sin? Svaret blev – New York.
— Både Liam och jag gillar New York och dessutom kändes det som en rättvis lösning. Om ändå några av gäster måste åka till ett annat land, så var det ju mer rättvist om alla måste åka... New York är ju också en stad som står högt på mångas önskelista över resmål, förklarar Annika.
Och en långweekend i New York med ett bröllop som extra bonus – det kan ju aldrig kännas fel.
För Annika och Liam var det också viktigt att inte sätta någon press på släkt och vänner.
— Självklart ville vi att nära och kära skulle närvara, men man kan inte räkna med att folk ska komma när man inte gifter sig på hemmaplan.
Men det gjorde de förstås. Trettiofem gäster från Sverige, Mallorca, England och USA ville gärna komma. Med tanke på Annikas och Liams enkelhetsprincip, kändes Central Park som det givna valet av vigselplats.
— Det är en både romantisk och avslappnad plats som passade oss perfekt. Vi ville ju också gifta oss borgerligt och vände oss därför inte till Svenska kyrkan.
Annika och Liam sökte på Internet efter information om hur man skulle bära sig åt för att gifta sig i parken och för att hitta en vigselförrättare (se vidare längst ner på sidan).
— Vi ville gifta oss vid Strawberry Fields Memorial, minnesplatsen för John Lennon, men det fick man inte. I stället blev det en plats som heter Cherry Hill i närheten, med ett litet lusthus som ligger alldeles intill vattnet. Jättefint!

Bröllopet var bestämt till den 21 maj 2011, och på onsdagen innan åkte paret till New York. Det viktigaste var att hämta ut bröllopslicensen, men de hann också med den sista shoppingen med kläder och fila på detaljer med mottagningen. Och kanske det viktigaste av allt: att umgås med sina nära och kära.
Annika och Liam hade sett ut Hudson Hotel, som ligger på västsidan och inte så långt i från platsen för vigseln. För att underlätta för sina gäster hade de kollat med hotellet om de kunde få en mängdrabatt.
— I stort sett bodde alla gäster där. Det var helt underbart för då fick vi tid att ägna oss åt alla och en var vid lite olika tidpunkter.
Och så är då den stora dagen inne. Annika och Liam gör sig ordning på hotellet och åker sedan taxi till Central Park. Vid det lilla lusthuset väntar vigselförrättaren och gästerna ivrigt på det vackra paret: Annika i en lång, enkel och gräddvit klänning med tunna axelband och broderade blommor på livet och med ljuslila syrener som brudbukett.
— Jag tyckte inte att det passade med en regelrätt brudklänning, men jag ville heller inte ha en kort klänning. Jag ville ha något romantiskt men inte för gulligt, och den här hittade jag i London av en slump.
Annika (som för övrigt är hår- och makeup-artist till yrket och med just bröllop som specialitet) har kort hår.
— Men någonting ville jag ju göra, så jag bestämde mig för att blondera mitt i vanliga fall bruna hår.
Med sin Liam i kostym och syrenlila skjorta och en brudtärna i vintageklänning med mönster av syrener såg färgtemat ut att vara uttänkt i minsta detalj.
— Men det var det faktiskt inte, allt bara ramlade på plats med tiden, säger Annika och skrattar.
Ceremonin hölls enkel.
— Vi hade mejlkontakt med vigselförrättaren om hur vi ville ha det, och vi träffade henne också innan bröllopet.
Ett tips som Annika och Liam särskilt vill dela med sig av, är att anlita en professionell fotograf.
— Det är säkert många av era vänner som har kameran med sig, men det går inte att jämföra med att ha ett par hundra jättebra bilder att välja mellan, säger Annika.

Efter vigseln bar det av till den svenska restaurangen Aquavit med ett svenskt smörgåsbord uppdukat. Lax, västerbottenostpaj, sill och pytt gjorde succé...
Vid 16-tiden bar det så av till hotellet igen och hela sällskapet samlades senare i hotellets skybar.
— Det kändes så lagom skönt och opretentiöst, med lite bubbel och tapas – och mycket babbel. Framåt småtimmarna var det några som gick på nattklubb, det var helt upp till var och en.
Väl hemma i London igen, efter en kort men underbar smekmånad i San Francisco och med en väntande flytt tillbaka till Mallorca, får jag Annika på tråden för en sista kommentar om bröllopet.
— Det var verkligen allt vad vi kunnat önska. Och lite till!
Vill ni gifta er i New York? Här är Annikas & Liams bästa tips:
  • Var inte rädd för att organisera så mycket som möjligt själva, det blir oftast både billigare och mer personligt.
  • Se till att er vigselförrättare är registrerad att få uträtta vigslar i New York, annars är inte vigseln giltig när ni ska registrera den i Sverige. Vi använde oss av Allison på www.alwaysnyweddings.com.
  • Se till skaffa tillstånd för giftermål om ni vill gifta er i till exempel Central Park och är fler än tjugo personer. Då kan ni vara säkra på att det inte krockar med någon annans ceremoni. Ansök minst en månad i förväg: www.nycgovpark.org.
  • Fyll i ansökan om bröllopslicens på nätet, så är allt förberett när ni väl kommer dit. De berättar även vilka eventuella papper ni måste ta med. Oftast räcker det med pass. www.cityclerk.nyc.gov. Ni måste hämta ut bröllopslicensen hos City Clerk minst 24 timmar före vigseln. Den är sedan giltig i 60 dagar.
  • Var säker på att restaurangen där ni har er mottagning förstår era önskemål innan ni skriver på kontrakt och betalar deposition. Betala aldrig mer än en deposition i förväg!
  • Snåla inte in på professionell fotograf! Visst har säkert många av era vänner kameran med sig, men det går inte att jämföra med att ha ett par hundra jättebra bilder att välja mellan!! Ni kommer inte ångra er!
  • Se till att ert bröllop blir som NI vill ha det! det är ER dag och NI bestämmer!
  • Njut av dagen och njut av New York!!!

Kommentarer (2)

Vigsel New York
Jag och min man gifte oss i New York, Central Park våren 2015. Vi anlitade Eva Engman, Swedeheart weddings http://evaengman.blogspot.se/ en Svensk tjej som jobbar som vigselförrättare i New York. Vigselceremonin var ca 15min lång och väldigt personlig, hon la verkligen ner tid på att lära känna oss genom mailkontakt och skrev sedan ihop en ceremoni helt efter vår kärlek och våra önskemål. Vi kände att hela ceremonin blev mer äkta när vi fick den i vår favoritstad men på vårt egna språk. Kan varmt rekommendera Eva till alla Svenska par som funderar på bröllop i New York.<3
Karolina 2015-10-28        Anmäl
New York
Älskar New York, och fick en fantastisk idé när jag läste denna artikel... Tack! :)
Henrik 2014-01-27        Anmäl

MER BRÖLLOPSSERVICE:

» Alla företag » Bli medlem