BröllopsGuiden
TEXT AGNETA NISBETH | FOTO PRESSBILDER

Vigsel & smekmånad i
italienska Sorrento

foto: Fritidsresor. www.fritidsresor.se
Foto: Fritidsresor
Till den klassiska semesterorten Sorrento på Amalfikusten (västra Italien) har semesterfirare rest i årtionden. Det var under 1800-talet som den vackra staden i Neapelbukten blev ett måste på ”Le grand tour”, en sorts rundtur i Sydeuropa för rika européer.
Här hänger tvätten mellan husen precis som i klassiska Lady & Lufsen-filmen på julafton och hela staden andas både kärlek och passion. Många förälskade kärlekspar och smekmånadsresenärer vandrar genom de romantiska gränderna. Utsikten över vattnet och de branta klipporna är nästan overkligt vacker och gränderna bjuder på mysiga promenader. Så vilken plats kan väl vara mer romantisk för en vigsel än just Sorrento?
Detta tog Fritidsresor fasta på och sommaren 2007 erbjöd de par möjligheten att gifta sig i staden.
– Bröllopsresorna säljer faktiskt väldigt bra, över 50 intresserade par i dagsläget. Det första bröllopet hölls den andra maj och därefter har det rullat på med upp till fyra bröllop per vecka, säger Jim Hofverberg på Fritidsresor.

Vigseln

Ceremonin, som hålls i "Chiostro di San Francesco" (Sankte Francescos kloster), tar ungefär 20 minuter. En lång grön matta rullas ut i skuggan under träden på den lilla innergården. Själva vigselakten tar sedan plats vid ett vackert skrivbord i ek och signora Antonia Maresca som är registrator i Sorrento håller i ceremonin. Allt som sägs översätts av wedding plannern, som även är vittne.
Alla papper fylls i på plats och signeras och sedan är det klart. Som present från Sorrento stad får alla som gifter sig vigselbeviset insatt i en vacker läderpärm. Wedding plannern håller reda på de papper som ska lämnas in till Svenska skatteverket. Dessa överlämnas efter ceremonin till de nygifta.
– De som vi bokat in har varit väldigt nöjda med all service - allt från kläduthyrning, makeup, frisörer och kringarrangemang i övrigt.
Värt att veta är att om man bokar en fotograf så får man i priset 150-200 foton digitalt på en CD. 40 stora foton framkallas på plats och överlämnas monterade i ett album. Och de som bokar middag på till exempel L'Antica Trattoria får egen matsal med levande ljus. Det går även att få en egen mandolinspelare som spelar serenader till de nygifta under middagen.
Här finns också många romantiska hotell att välja bland. Bland annat det klassiska Hotel Bellevue Syrene som har en magnifik utsikt över havet och Neapelbukten. Eller Imperial Tramontano som ligger mitt i stan och har en egen hiss till stranden. På många av hotellen ingår oftast halvpension. Men det finns också många bra ställen i stan att både äta lunch och middag på.

Att göra

Ska man bada i Sorrento måste man ta hissen eller trapporna ner till stranden. Sandstranden är inte stor så här badar man mest från olika badbryggor. Shopping tillhör absolut ett av kvällsnöjena i stan, med allt från eleganta kläd- och inredningsaffärer till spännande matbutiker och juvelerare. I matbutikerna kan ni köpa med er hem allt det goda ni ätit härnere. Lokala godsaker som en äkta mozzarellaost gjord på ren buffelmjölk eller en rökt provoloneost är väl värda att pröva. För att inte tala om den lokala citronlikören, Limoncello, som skall avnjutas iskall, gärna efter maten.
På kvällen är det trevligt att ta sig en liten promenad, en passeggiata. På huvudgatan Corso Italia ser man både turister och lokalbor gå fram och tillbaka, uppklädda och fina. Sedan tar man sig en liten drink eller glass på något av kaféerna på det stora torget Piazza Tasso.
Och på 20 minuter kan man resa över till den lika romantiska ön Capri.
Vill ni äta riktigt utsökt ska ni inte missa en av Italiens absolut bästa restauranger - fast den är inte billig. I byn Sant’Agata sui due Golfi finns den trestjärniga lyxkrogen Don Alfonso, Corso Agata 13, (081-8780026). Deras vinkällare rymmer 30 000 flaskor och i köket härskar Alfonso Iaccarino och hans maka Livia. Om ni inte vill åka hem efter middagen går det faktiskt att ligga över, Don Alfonso har inrett fem lägenheter som tar två till fyra personer. En helt fantastisk frukost ska ingå i priset.

» Hemsida för Sorrento turism
» Vigsel i Italien (Sveriges ambassad i Rom)
foto: www.sorrentotourism.com
Vigseln hålls på innegården i Sankte Francescos kloster.


foto: www.lanticatrattoria.com
På L'Antica Trattoria kan man få en egen mandolinspelare.


foto: www.bellevue.it
Hotel Bellevue Syrene har en magnifik utsikt över havet.


foto: www.hoteltramontano.it
Imperial Tramontano har egen hiss till stranden.


foto: www.limoncello.com
Citronlikören Limoncello avnjuts bäst iskall, direkt efter maten.


foto: www.bbinitaly.it
På torget Piazza Tasso kan man fika eller ta en glass.

FAKTA | Vigsel i Italien
Svensk medborgares vigsel i Italien (avser svensk medborgare som inte är skriven i Italien). Äktenskap ingås i Italien antingen inför italiensk borgerlig myndighet eller inför kyrklig (katolsk) instans. För en italiensk kyrklig vigsel erfordras att åtminstone ena parten är katolsk trosbekännare.
Lysning i Italien är icke erforderlig då båda parter är utländska medborgare och ej bosatta i Italien. Vid vigsel, där ena parten är italiensk medborgare fordras att lysning för denne äger rum i Italien. Härvid bör observeras att den svenska partens handlingar måste vara klara för att italiensk lysning ska kunna äga rum.
Vid vigsel inför den borgerliga italienska vigselmyndigheten skall företes ett hinderslöshetsintyg, s.k. nulla osta. "Nulla osta" utfärdas av ambassaden i Rom på grundval av följande handlingar:
  • Personbevis, innehållande uppgift om födelseort, civilstånd och föräldrars namn.
  • Äktenskapscertifikat, ett för envar av parterna om båda är svenska medborgare.
  • Utdrag ur födelse- och dopbok, för båda kontrahenterna om båda är svenska medborgare och ska ordna en kyrklig vigsel.

Kommentarer

MER BRÖLLOPSSERVICE:

» Alla företag » Bli medlem