BröllopsGuiden
TEXT CHARLOTTE SIGNELL    FOTO PRESSBILDER

Bröllopsresa i storstad

- budgettips för både lugn och puls

BröllopsGuiden presenterar 4 större städer som bjuder på både liv och lugn, perfekta för er som vill få ut mest möjliga av er bröllopsresa utan att ruinera er.
Bröllopsresa till Amsterdam
FOTO: PONTUS WALLIN / VING

AMSTERDAM, Nederländerna

Amsterdam är ett perfekt resmål för er som är konstintresserade, med sina över 50 museer kan ni fylla dagarna med mysiga cykelturer (i Amsterdam tar sig folk helst fram på cyklar) mellan museerna. Passa på att besöka van Gogh museet, Rembrantmuseet och även dagboksplitaren Anne Franks museum men googla även reda på mer abstrakta gallerier för här finns mycket att se. Vill du hellre titta på film så finns vad räknas som en av världens vackraste biografer, jugentinspirerade Abraham Tuschkinis, som drog upp ridån för första gången 1921 i Amsterdam, här har både Marlene Ditetrich och Edth Piaf har uppträtt tidigare.
Amsterdam räknas som en av de liberalare städerna och har ett dekadent nattliv, dessutom är det gayvänligt med en rik queerkultur och här finns två stora gayområden att hänga i om ni är sugna på party. Många turister passar på att gå på coffee shops eller att besöka horkvarteret Red Light District i Amsterdam men det kanske inte är det ultimata om ni inte vill komma hem skilda eller gillar genus.
Albert Cuyp-marknaden är Europas största med över 300 stånd för er som är sugna på shopping och vill fynda.
Bröllopsresa till Budapest
FOTO: PONTUS WALLIN / VING och www.szechenyispabaths.com

BUDAPEST, Ungern

Budapest är en fantastisk stad uppdelad i delarna Buda och Pest. Budasidan passar dig som gillar att promenera och se på sevärdheter, stadsdelen är dyrare än Pestsidan men gillar du lugn, ro och arkitektur är det värt att bo där istället.
Kolla in Parlamentet, Statyernas Park och passa absolut på att gå på Opera när du är i Budapest, det är inte så dyrt. Ta båtturer på Donau eller långa promenader på Margareta-ön, gå även på loppis och besök absolut WestEnd city center, en enorm galleria med vattenfall och fler butiker än ni klarar på en dag. Shoppar du i i centrum kan du fylla kassar med accessoarer och prylar till låga priser, second hand utbudet varierar men det finns riktigt bra möjligheter till fynd. Åk till slottshöjden och passa på att besöka Mattiaskyrkan, det är absolut värt att besöa både kyrkor och kyrkogårdar i Budapest om du gillar katolsk kitsch. Gillar ni arkitektur har Budapest mycket att erbjuda. Vaydahunyad slottet är absolut värt ett besök men bara att gå omkring i staden och se på alla ståtliga byggnader är mycket givande.
I Ungern får man givetvis inte missa att på spa och de största spaanläggningarna heter Gellert och Széchenyi bade. Behandlingarna är väldigt prisvänliga och du får en massage eller pedikyr för omkring en hundring men vill du bara flyta omkring i de vackra byggnaderna omgiven av schackspelande herrar och värmekällor passar bara det perfekt.
Bröllopsresa till Istanbul
FOTO: CARLOS NORLÉN / VING

ISTANBUL, Turkiet

Istiklal är Istanbuls paradgata där de exklusivare butikerna samsas med kaféer, klubbar och restauranger, men gillar du budget så försök hitta marknader eller åk till basaren Kapali Carsi som ligger i en byggnad från 1500-talet med över 4000 butiker och stånd, det finns även en egyptisk och rysk basar att kolla in i staden. Istanbuls uteliv erbjuder allt från rock till jazzklubbar om ni är musikentusiaster.
Är du i Istanbul får du givetvis inte missa moskéerna som är obligatoriska, Blå Moskeén stod färdig redan på 1600-talet. Det sjunkna palatset, Yerebatan Saray är underjordiskt och här kan du se konserter om du har tur och timingen är rätt, men det finns många många fler moskéer att upptäcka. Gillar ni museum har ni arkeologiska museet och militärmuseet att besöka bl.a annat. Är ni sugna på skogspromenader finns Belgradskogen där man kan gå i timtal, det är egentligen en park.
Ni kan segla i månskenet på Bosporen, det finns båtturer som är populära bland turister, eller åka till prinsöarna och bada i Marmarasjön med sina bryggor och mindre stränder. Cemberlitas Hamami är ett av de äldsta och vackraste turkiska baden och är ni i Istanbul är det nästintill ett måste att gå på turkiska bad.
Bröllopsresa till Barcelona
FOTO: KAJSA FAGERSTRÖM / VING

BARCELONA, Spanien

Är ni sugna på en stad med sjudande nattliv och människor som lever i nuet med tron om att allt ordnar sig under morgondagen är Barcelona helt rätt stad för er. Här kan ni både dra er undan eller leva mitt i smeten. Varför inte ta långa promenader i de gotiska områdena Ciutat Vella/Gòtic, hångla upp varandra i små trånga gränder och fika i timtal på kaféer för att sedan avsluta dagen på playan. Besök Barcelona akvariet som är ett av världens största akvarier där ni kan låta hajar simma omkring er i skydd av en tunnel. Picassomuseet är sevärt och den konstintresserade får absolut inte missa utställningshallen Caixaforum. Gillar ni arkitektur eller är filmfreak måste ni absolut besöka Gaudis "Sagrada Familia" som vi kunde se i Woody Allens "Vicky Christina Barcelona".
Gillar ni att shoppa finns de flesta stora modehus representerade och Spanien är känt för butikskedjan ZARA, varuhuset El Corte Inglés och sina många skobutiker. På den stora shoppinggatan La Rambla trängs gatukonstnärer med mimartister och här kan ni hitta det mesta, men ni som gillar annorlunda kläder bör söka er till utkanterna av staden och dess flummigare kvarter.
Missa inte att ta en promenad förbi Barcelona Katedral som började byggas redan 1298, gillar ni skräck passar promenaden att ta på nattetid då katedralen kan te sig extra gotisk. Vill ni festa är Port Vell ett köpcentrum på dagen och fylls av barer och restauranger på natten. Är ni "bohemtyperna" är La Ribera dit ni går för att finna era likasinnade, och är ni gay hittar ni klubbarna i Eiaxample.
Är ni sugna på dagsutflykter så ta er ut till en vingård eller besök Labyrintparken med sin 750 m långa labyrint att promenera runt i, och för er som vill gå upp helt i er bröllopsresa passar ju "Den romantiska trädgården" som härstammar från 1800-talet perfekt.

Kommentarer

MER BRÖLLOPSSERVICE:

» Alla företag » Bli medlem